Veelgestelde vragen over isolatie

Veelgestelde vragen over Isolatie

Als u uw woning wilt laten isoleren, dan kunt u denken aan:

 • Spouwmuurisolatie
  Spouwmuren zijn muren die uit een binnen- en buitenmuur bestaan. De ruimte tussen de twee muren noemen we de spouw. In moderne woningen wordt tegenwoordig isolatiemateriaal tussen de muren aangebracht. Maar het is ook mogelijk om oudere woningen met spouwmuren later nog te isoleren.
 • Vloerisolatie
  Woningen die voor 1980 zijn gebouwd, hebben vaak geen goede vloerisolatie. Als u dan ook nog eens in een land met een zeeklimaat woont, is de kans groot dat het vocht uit de kruipruimte via de vloer uw woning binnentrekt. Daarbij gaat er via een slecht geïsoleerde vloer veel warmte verloren. Vloerisolatie kan deze problemen verhelpen.
 • Bodemisolatie
  In sommige woningen is de kruipruimte niet diep genoeg voor het aanbrengen van vloerisolatie. In dat geval kan bodemisolatie uitkomst bieden. Het isolatiemateriaal wordt dan aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Deze isolatiemethode is zeer geschikt voor woningen met vochtige kruipruimtes.
 • Dakisolatie
  Warme lucht stijgt altijd op. Dat leidt ertoe dat maar liefst 30% van de warmte in huis via het dak verloren gaat. Door middel van dakisolatie kunt u dit warmteverlies drastisch reduceren. Daken kunnen zowel vanaf de binnenkant als vanaf de buitenkant geïsoleerd worden.

Woningen die voor 1930 zijn gebouwd, hebben in de meeste gevallen geen spouwmuur. Woningen van na 1975 zijn doorgaans al voorzien van spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is dus interessant voor u als uw woning tussen 1930 en 1975 gebouwd is.

Het isoleren van spouwmuren brengt nauwelijks overlast met zich mee. Het wordt van buitenaf gedaan en de klus doorgaans binnen één dag geklaard.

De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij kunt u denken aan het aantal m2 dat er geïsoleerd moet worden, de diepte van de spouwmuren, en het product waarmee de spouwmuren geïsoleerd worden. De gemiddelde prijs ligt rond de €15 per m2 (exclusief btw). Het is zeker aan te raden om vooraf een vrijblijvende offerte aan te vragen – zo voorkomt u vervelende verrassingen achteraf.

Vloerisolatie is interessant bij woningen die een kruipruimte hebben. Die kruipruimte moet minimaal een halve meter hoog zijn.

Vloerisolatie wordt vanuit de kruipruimte aangebracht. Het is dus niet nodig om uw vloerbedekking te verwijderen. De werkzaamheden nemen doorgaans niet langer dan een dag in beslag. U zult dus niet veel overlast hebben. Indien er Polyurethaanschuim wordt gebruikt voor het isoleren van de vloer, dan zult u dat wellicht ruiken. De geur is echter vrij snel weer verdwenen.

De kosten voor vloerisolatie worden beïnvloed door verschillende factoren. Hierbij kunt u denken aan het te isoleren van het aantal m2, de dikte van de isolatielaag en eventuele funderingen die mee geïsoleerd moeten worden. Bij betonnen vloeren ligt de gemiddelde prijs van vloerisolatie rond de €30 per m2 (exclusief btw). Bij houten vloeren wordt doorgaans een paar euro per m2 meer gerekend.

Bodemisolatie is een uitstekende optie wanneer u last heeft van vocht in de kruipruimte. De kruipruimte moet minimaal 30 centimeter hoog zijn als u in aanmerking wilt komen voor bodemisolatie.

De meeste daken kunnen prima geïsoleerd worden. Dit kan, afhankelijk van het soort dak dat u heeft, zowel vanaf de buitenkant als vanaf de binnenkant gedaan worden. U dient er wel rekening mee te houden dat elk bedrijf weer andere voorwaarden hanteert voor het isoleren van daken. Zo zijn er bijvoorbeeld veel bedrijven die uitsluitend woningen met schuine daken isoleren.

Het isoleren van een dak hoeft geen enorme verbouwing te zijn, zeker niet wanneer het dak vanaf de binnenkant wordt geïsoleerd. Bij een dak van 60m2 kunnen de werkzaamheden meestal wel binnen een dag voltooid worden.

De kosten voor dakisolatie zijn afhankelijk van het soort isolatiemateriaal, de dikte daarvan, en de afwerking aan de buitenzijde van de isolatie. U moet rekening houden met een gemiddelde prijs van €48 per m2 (exclusief btw). Ook in dit geval is het raadzaam vooraf een vrijblijvende offerte aan te vragen.

De overheid wil mensen graag stimuleren om energiebesparende en duurzame maatregelen te nemen. Daarom bieden steeds meer gemeenten en provincies subsidieregelingen aan. Ook voor het isoleren van uw woning! Er is in 2018 een budget van 12 miljoen euro beschikbaar gesteld. Op www.energiesubsidiewijzer.nl kunt u kijken of uw gemeente of provincie ook subsidie beschikbaar stelt voor het isoleren van woningen.

Behalve van subsidies kunt u mogelijk ook profiteren van een verlaagd btw-tarief. In 2018 geldt dat als u uw muren, vloer of dak wilt laten isoleren, u in aanmerking komt voor een verlaagd btw-tarief van 6%. Voorwaarde is dat de woning ouder is dan 2 jaar. Ook moet u er rekening mee houden dat het verlaagde btw-tarief alleen van toepassing is op de arbeidskosten voor het plaatsen van het isolatiemateriaal. Het geldt dus niet voor de materiaalkosten of andere werkzaamheden die met de isolatiewerkzaamheden worden gecombineerd.

Daarnaast kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een energiebespaarlening voor isolatie. Daar zijn uiteraard wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet u eigenaar zijn van de woning, en niet ouder dan 75 jaar. Degene die de isolatiewerkzaamheden uitvoert moet tevens een zogeheten ‘Verklaring Aannemer/Installateur’ invullen; hiermee verklaart hij dat de isolatiewerken aan alle technische voorwaarden voldoen.

Informatie over isolatie

Terug naar Isolatie