Veelgestelde vragen over warmtepompen

Veelgestelde vragen over Warmtepompen

Een ‘gewone’ warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, het grondwater of de bodem en zet dit om naar warmte voor verwarming en tapwater. Dit soort warmtepompen kunnen de CV-ketel vervangen. Een hybride warmtepomp, die energie uit de lucht haalt, fungeert echter als aanvulling op de CV-ketel. De hybride warmtepomp neemt dan het grootste gedeelte van de warmteproductie voor zijn rekening, terwijl de CV-ketel het tapwater verwarmt. Als het ’s winters erg koud is en de hybride warmtepomp de vraag niet meer aankan, springt de CV-ketel automatisch bij.

Is uw woning voorzien van Lage Temperatuur Verwarming, zoals vloerverwarming of wandverwarming? Dan is het water uit de CV-ketel maximaal 50 oC. Is uw woning daarbij goed geïsoleerd In dat geval is het meestal wel mogelijk om uw CV-ketel te vervangen door een reguliere warmtepomp.

Heeft u geen Lage Temperatuur Verwarming? Dan kunt u de installatie van een hybride warmtepomp overwegen.

Hybride luchtwarmtepompen zijn de goedkoopste warmtepompen. Afhankelijk van het merk en type liggen de kosten voor een hybride warmtepomp tussen de €3.000 en €5.000 (inclusief installatie). Als u in aanmerking komt voor subsidie, dan bent u uiteraard minder geld kwijt. Een groot voordeel van een hybride warmtepomp is dat uw huidige verwarmingsinstallatie en meterkast niet omgebouwd hoeven te worden. Daar heeft u dus geen extra kosten aan.

Wilt u in plaats van een hybride warmtepomp liever een zelfstandige warmtepomp laten installeren? Dan zijn de kosten afhankelijk van het soort warmtepomp dat u kiest. Een lucht-water warmtepomp is doorgaans de goedkoopste optie, mede doordat deze relatief eenvoudig te installeren is. U moet dan denken aan een bedrag tussen de €5.000 en €8.000. Hetzelfde geldt voor een lucht-lucht warmtepomp. Voor een water-water warmtepomp bent u aanzienlijk meer kwijt; u moet dan rekenen op minimaal €15.000. Een bodem warmtepomp (ook wel een geothermische warmtepomp genoemd) heeft het hoogste rendement. Maar de warmtepomp zelf is duurder, en omdat de installatie aanzienlijk ingewikkelder is komen ook hier hogere kosten bij kijken. Afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden zullen de kosten tussen de €15.000 en €20.000 liggen. De genoemde bedragen zijn exclusief subsidie.

De overheid wil mensen stimuleren om voor duurzame oplossingen te kiezen. Daarom is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) in het leven geroepen. Hiermee kunnen particulieren en zakelijke gebruikers een tegemoetkoming krijgen wanneer zij een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel en/of pelletkachel aanschaffen.

Er zitten uiteraard wel een aantal voorwaarden verbonden aan die subsidie:

  • De subsidieaanvraag moet binnen 6 maanden na de installatie van het apparaat zijn ingediend.
  • Het apparaat moet na 1 januari 2016 zijn aangeschaft (de ISDE loopt van 1 januari 2016 t/m 31 december 2020).
  • Het apparaat dient ten tijde van de subsidieaanvraag al betaald én in gebruik genomen te zijn.
  • U heeft het apparaat nieuw gekocht, het is uw eigendom en kunt dit aantonen met een betaalbewijs.
  • Het apparaat dient in Nederland geïnstalleerd te zijn.
  • Het apparaat mag niet binnen een jaar na de datum van subsidie-toewijzing verwijderd worden.
  • Sinds 1 januari 2018 moet u kunnen aantonen dat de apparaten door een erkend installateur zijn geïnstalleerd.

Een warmtepomp helpt u besparen op uw gasverbruik. Maar de warmtepomp verbruikt zelf natuurlijk wel stroom. Indien u een zelfstandige warmtepomp laat installeren (die de CV-ketel vervangt), dan verbruikt u voor elke m3 gasbesparing 2 kWh aan elektriciteit. De extra kosten aan stroom kunt u dus eenvoudig berekenen voor uw huidige gasverbruik in m3 met 2 te vermenigvuldigen. Dan heeft u het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp in kWh.

Bij een hybride warmtepomp ligt het iets complexer, omdat de gasbesparing per huishouden varieert. U zult tussen de 50 en 90% aan gas besparen. De gemiddelde te verwachten gasbesparing kunt u met 2 vermenigvuldigen voor een indicatie van het extra stroomverbruik.

Net als een CV-ketel heeft ook een warmtepomp zo nu en dan een onderhoudsbeurt nodig. Dit is belangrijk om de veiligheid en een optimale werking te waarborgen en de levensduur van de warmtepomp te verlengen. De onderhoudskosten voor een warmtepomp zijn afhankelijk van het soort warmtepomp dat u laat installeren en liggen tussen de €75 en €175 per jaar.

De levensduur van een warmtepomp wordt bepaald door meerdere factoren, waaronder het soort warmtepomp, de kwaliteit van het apparaat, wat voor soort compressor er wordt gebruikt, en of de warmtepomp goed wordt onderhouden. Een warmtepomp heeft een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar. Er zijn echter ook warmtepompen die tot wel 30 jaar mee kunnen gaan.

Het is altijd aan te raden om een gecertificeerde warmtepomp aan te schaffen. Maar u moet er wel rekening mee houden dat de certificering niet veel zegt over het daadwerkelijke rendement van het apparaat. Het rendement is namelijk afhankelijk van de bron waar de pomp gebruik van maakt (lucht, water, bodem), het afgiftesysteem en hoe het verwarmingssysteem is afgesteld.

Ja, er zijn vanuit de overheid meerdere voordelige financieringen mogelijk om de woning te verduurzamen

Informatie over warmtepompen

Terug naar Warmtepompen